Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008

Παρελάσεις: τάγματα παιδείαςαπο Β.Χ.
Στην Ελλάδα οι μαθητικές παρελάσεις εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, τον οποίο είχε εμπνεύσει η φασιστική πειθαρχία και η ομοιομορφία της χιτλερικής νεολαίας.
Ο τρόπος, δοκιμασμένος από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα.
και οι συμβολισμοί είναι αναρίθμητοι.
"Καμαρωτά περνούν τα φανταράκια μας, γεμάτο λεβεντιά το ιππικό. οι πυροβολητές και τα γεράκια μας, παντού σκορπούν θανατικό". Το εμβατήριο δεν είναι πλήρες, αφού δεν περιλαμβάνει στους παρελαύνοντες και τα σχολεία. Τα παιδιά θα παρελάσουν για να τιμήσουν την «λευτεριά»!
Θα πάνε στοιχισμένα, στοιβαγμένα, χωρισμένα τα αγόρια από τα κορίτσια, οι κοντοί από τους ψηλούς-τους «λεβέντες», οι όμορφοι από τους άσχημους και οι καλοί μαθητές από τους κακούς, θα βαδίζουν με στρατιωτικό βήμα και παράγγελμα – όπως στο στρατό – φορώντας ομοιόμορφα ρούχα , με υπακοή και σεβασμό απέναντι στην ανώτερη εξουσία, τους επίσημους και τους παπάδες.
εθνική κατήχηση
Ο θεσμός των παρελάσεων δεν είναι απλά αναχρονιστικός είναι επικίνδυνος. Η τελετουργία τους δεν παραπέμπει στην ιστορία, στην καλλιέργεια κριτικής ιστορικής συνείδησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά λειτουργεί προς όφελος της μυθοπλασίας για την κατασκευή συνειδήσεων στα όρια του θρησκευτικού δόγματος: «πίστευε και μη ερεύνα». Με αποτέλεσμα, να μαθαίνουμε στα παιδιά πως να υποτάσσονται, να πειθαρχούνται άκριτα, να είναι δεκτικά στα ιδεολογήματα του ρατσισμού και του εθνικισμού. Παιδιά έτοιμα να αναπαράγουν διακρίσεις και στερεότυπα. Πώς λοιπόν όλα αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση ελεύθερων και ανεξάρτητων συνειδήσεων που είναι ο στόχος της εκπαίδευσης;
Και για να τιμήσουμε ακόμα πιο πολύ την λευτεριά, όσοι δεν θέλουν να πάνε στην παρέλαση θα πάρουν τριήμερη αποβολή.
Είναι άραγε τυχαίο που οι παρελάσεις επιλέγεται να γίνουν σε επετείους
κήρυξης πολέμων;
Ο πολεμικός χαρακτήρας των εθνικών εορτασμών έμελλε στο εξής να συμβολίζει, και συνεχίζει να το κάνει, τον καθαγιασμό των ανθρώπινων σφαγείων. Προβάλλοντας στο παρόν και στο μέλλον τον προορισμό των υπηκόων κι όχι των ελεύθερων ανθρώπων, προς το βωμό του εθνικού θυσιαστηρίου παίρνοντας τα χαρακτηριστικά του καθήκοντος με όλες τις κυρώσεις που επιβάλλει η αμφισβήτηση ή η άρνησή του. Πιο πολύ όμως θα το γιορτάσουν τα ακροδεξιά και φασιστοειδή και ρατσιστικά στοιχεία, που δεν είναι τυχαίο ότι μετά την είσοδο του ξενοφοβικού και υπερεθνικιστικού ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή και την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που αρνείται την νομιμοποίηση των μεταναστών έχουν αποθρασυνθεί.
Την Τετάρτη 24 οκτωβρίου,8 τραμπούκοι χρυσαυγίτες έκαναν την εμφάνισή τους στο Φυσικό να προπαγανδίσουν την γιορτή μίσους που κάνουν στις 27 του μήνα στο άλσος ελληνικού στρατού!. Ενώ, οι περισσότεροι φοιτητές βρίσκονταν μέσα σε αμφιθέατρο, όπου γινόταν γενική συνέλευση, πέταξαν προκηρύξεις και έγραψαν συνθήματα μίσους στους τοίχους. Φοιτητής, που τους πήρε χαμπάρι και τους ζήτησε τον λόγο δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και τραυματίστηκε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρυσαυγίτες χτυπούν με δολοφονικές διαθέσεις. Επανειλημμένα ,έχουν δεχτεί επιθέσεις μετανάστες, αριστεροί αγωνιστές, ακόμα και παιδιά που απλά έτυχε να φορούν ρούχα με αντιφασιστικά σύμβολα. Ας μην ξεχνάμε την τα φασιστοειδή επιτέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 7 Οκτώβρη στα χαμόσπιτα των Οδών Σαρανταπόρου και Λαχανά, όπου εδώ και χρόνια συμβιώνουν αρμονικά Έλληνες και μετανάστες εργάτες. 50 - 60 φασιστοειδή κατέφθασαν με μηχανάκια χωρίς πινακίδες φορούσαν στρατιωτικά ρούχα, ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα, σιδηρολοστούς, και μαχαίρια. Πέταξαν πέτρες, έσπασαν πόρτες σπιτιών, εισήλθαν και έκαναν «λαμπόγιαλο» εσωτερικό μονοκατοικίας 4 Πακιστανών που, ευτυχώς, είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν το σπίτι από την ταράτσα.
Η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι άμεση και δυναμική
Είμαστε ενάντια στον πόλεμο, τη στρατοκρατία και το μιλιταρισμό
Δηλώνουμε την οργή μας απέναντι σε κάθε ρατσιστική και φασιστική εκδήλωση και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας για κάθε θύμα
Η μόνη σημαία που σηκώνουμε είναι η σημαία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: