Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

Βάλε φωτιά σ΄ ό,τι σε καίει, σ΄ ό,τι σου τρώει τη ζωή!


Β.Χ.

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός διαπιστωμένο και μετρημένο.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές περιβαλλοντικές εξελίξεις, καθώς οι επιστημονικές προειδοποιήσεις, μιλάνε για αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 6,5 βαθμούς ενδεχομένως τον αιώνα που διανύουμε, για άνοδο της επιφάνειας των υδάτων που θα φτάσει μέχρι και τους 60 πόντους, για διαμόρφωση ενός Νότου της Ευρώπης που θα πλήττεται από την ξηρασία, την λειψυδρία και στο σύνολο από ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλ΄αυτά μας φέρνουν απέναντι σε μια μεγάλη πρόκληση: αυτή της ριζοσπαστικής ανατροπής του σύγχρονου γενικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.
Οι δεσμεύσεις που η χώρα μας έχει αναλάβει, με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο,δεν εφαρμόζονται και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα ξεπεράσουν κατά 45% τα συμφωνημένα όρια για την Ελλάδα. Παρολαυτά η κυβέρνηση παραμένει βουβή κι απαθής απέναντι στα μέτρα που πρέπει να λάβουμε ως χώρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ, εξακολουθεί να παίρνει ευνοϊκά μέτρα σε όφελος των μεγάλων κατεστημένων συμφερόντων, των οικοπεδοφάγων-καταπατητών και της βιομηχανίας. Με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια πολιτική ανυπαρξία για θέματα όπως, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προώθηση μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός της αυτοκίνησης στα αστικά κέντρα, η προώθηση νέων τεχνολογιών, η υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, η απόπειρα της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 24 εις βάρος δασών και δασικών εκτάσεων αντιστρατεύεται ευθέως στον στόχο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα θέματα των δασών, των ελεύθερων χώρων και τα θέματα της αγροτικής πολιτικής και της βιομηχανικής πολιτικής, συνδέονται πλέον με το παγκόσμιο πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών.
Πρέπει λοιπόν, να βρεθούμε αντιμέτωποι σε αυτή την πολιτική ανυπαρξία και να απαιτήσουμε:

- να αποσυρθεί οριστικά η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς λειτουργεί αντίθετα στην προστασία των ελεύθερων χώρων και των δασικών εκτάσεων, ενώ ευνοεί τα επεκτατικά σχέδια των οικοπεδοφάγων.
- να απαλλαγούμε από την νοοτροπία πως ΄χτίζοντας, δημιουργούμε πράσινο΄ και να θέσουμε ως πολιτικό στόχο την διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων.
- να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αποτροπή καταπάτησης αυτού.
- να συνταχθεί εθνικό δασολόγιο και κτηματολόγιο.
- να αυξηθούν τα κονδύλια για τα δάση.
- να απαγορευθεί πλήρως η οικοδόμησης εκτός σχεδίου πόλεως.
- να σταματήσουν οι αποχαρακτηρισμοί καμένων δασικών εκτάσεων.
- να σταματήσει η παραγωγή λιγνίτη και να δωθεί το πράσινο φως για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- να προταγωνιστήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προστασία του περιαστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών.
- να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: