Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2007

Το προφίλ του σύγχρονου εμπρηστή

από Β.Χ.


«Εμπρησμός». Η λέξη –κλειδί. Η πιο βολική εκδοχή, την οποία δεν δίστασαν υπουργοί, βουλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικοί και λοιποί υπεύθυνοι, για άλλη μια χρονιά να υποστηρίξουν ακράδαντα. Αλλά βέβαια, στην Ελλάδα, είμαστε πλέον συνηθισμένοι, να χρεώνουμε τις ευθύνες σε άλλους.
Αφού οι πυρκαγιές ήταν οργανωμένο έργο αδίστακτων εμπρηστών, «τι να σου κάνει το κράτος»!

Ο εμπρησμός όμως, μας συμφέρει κι από οικονομικής πλευράς. Ξέρατε ότι με το να «βαφτίζουμε» κάθε πυρκαγιά εμπρησμό, η ευθύνη μεταφέρεται στον εμπρηστή; Και μόνο αν αποδειχθεί πως η καταστροφή προήλθε από αναζωπύρωση, θα πρέπει το κράτος να δώσει μεγάλες αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Έτσι λοιπόν, δημιουργούμε το προφίλ ενός εμπρηστή, τον χαρακτηρίζουμε, όπως είπε εύστοχα ο υπουργός πυρόσβεσης Πολύδωρας ως «ψυχοπαθολογικό δράστη και γενικά αποκλίνουσα προσωπικότητα» και τον κατηγορούμε για κάθε αμέλεια, παράλειψη κι αδυναμία του κράτους.
Οι εμπρηστές λοιπόν: πράκτορες ξένων δυνάμεων ,προμηθευτές πυροσβεστικού εξοπλισμού, λαθρομετανάστες, «ύποπτοι» τύποι με μηχανάκια -οι οποίοι φεύγουν μόλις αρχίσει η φωτιά, οπότε να οι ύποπτοι!-, συμμορίες, πυρομανείς
(στατιστικά οι πυρκαγιές και γενικότερα οι φωτιές που προκάλεσαν από το 1974 ως σήμερα οι πυρομανείς δεν ξεπερνούν το 2%)...
και τα αποδεικτικά στοιχεία: φωτοβολίδες, στουπιά και άλλα παρόμοια ¨εργαλεία¨ εμπρησμού, αλλά κυρίως γκαζάκια. Αναρωτιέμαι, πως όλα αυτά τα ύποπτα εργαλεία επιβιώνουν μετά από μια πυρκαγιά και πόσο σπάνιο φαινόμενο είναι να συναντάς γκαζάκια, στα γεμάτα σκουπίδια περιαστικά δάση;

Όχι δεν γέμισε η Ελλάδα «ψυχοπαθολογικούς» και μανιακούς εμπρηστές.

Πραγματικοί «εμπρηστές» και υπεύθυνοι είναι:

- οι ποικιλώνυμοι οικοπεδέμποροι της ευρύτερης ομοταξίας των καταπατητών-οικοπεδοφάγων που επειδή κωλύονται να χτίσουν μέσα στα δέντρα δεν σημαίνει πως διστάζουν να βάλουν μια φωτιά, να αφήσουν το γεγονός να ξεχαστεί και μετά να χτίζουν ένα-ένα, μέσα σε μια νύχτα αυθαίρετα. Κι έτσι το ΕΡΓΟ ολοκληρώθηκε και η πρώην δασική έκταση, τώρα, πήρε εμπορική αξία.
-οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που στο όνομα των πολλών ιδιοκτητών διεκδικούν έναν μεγάλο αριθμό στρεμμάτων σε οικιστικά ακατάλληλες περιοχές μέσω υπομνημάτων, πολιτικών πιέσεων κτλ.
-η Εκκλησία και τα μοναστήρια, που επίσης διεκδικούν τίτλους ιδιοκτησίας (μάλιστα τίτλους, που όπως ισχυρίζονται τους είχαν παραχωρηθεί απ΄ τον σουλτάνο (!) ) στα καμένα κι άκαυτα της Πάρνηθας της Πεντέλης...
- η ελληνική νομοθεσία, η οποία κατά έναν παράδοξο πολεοδομικό μηχανισμό επιτρέπει σε κάτοχο έκτασης πάνω από κάποιο όριο να χτίσει «εκτός σχεδίου»
-οι «κάτοικοι» των δασών, πρώην αστοί, οι περισσότεροι απ τους οποίους, δεν γνωρίζουν πως πρέπει να προστατεύσουν και τι κινδύνους δημιουργούν οι ίδιοι σε ένα δάσος.
-και φυσικά το ελληνικό κράτος, το οποίο συνεχίζει να μην λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, να προκαλεί (σημειώνω πως, ο κ.Σουφλιάς που τώρα ισχυρίζεται ότι η προστασία κι ενίσχυση προστατευόμενων περιοχών κι εθνικών δρυμών αποτελεί πάγια πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2006 αποπειράθηκε να περικόψει 30.000.000 ευρώ από την ήδη ελλιπή χρηματοδότηση για το φυσικό περιβάλλον) και να κάνει τα «στραβά μάτια»...
ΑΛΛΑ και όλοι εμείς οι αστοί επισκέπτες των δασών, που θα πετάξουμε το τσιγάρο μας έξω απ το παράθυρο του αυτοκινήτου, θα αφήσουμε το μπουκαλάκι μας έξω απ τον κάδο σκουπιδιών κι έτσι θα αυξήσουμε τις πιθανότητες κινδύνου «τυχαίας» πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: