Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008

Ελαιώνας: γραφικότητα ή ανάγκη;

Κι εμείς Παναθηναϊκοί είμαστε…

Ναι, Παναθηναϊκοί είμαστε! Και μάλιστα αρκετά παλιοί.
Από την εποχή των Πανάκη, Λινοξυλάκη, Νεμπίδη, Χολέβα, των Δομάζου, Λουκανίδη, Καμάρα, Σούρπη, Ελευθεράκη, στη συνέχεια, του Σαραβάκου, Ρότσα, Μπορέλι, Βαζέχα, Νίνη κ.α. σήμερα.

Είμαστε όμως και Αθηναίοι πολίτες. Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.
Γνωρίσαμε δηλαδή, από πολύ νωρίς την επιχείρηση καταστροφής και συνεχούς υποβάθμισης (περιβαλλοντικής, πολιτισμικής, οικιστικής) αυτής της πόλης και του μοναδικού Αττικού τοπίου.

Σήμερα μιλάμε για μια πόλη έκτρωμα που «φιλοξενεί» τις δραστηριότητες του μισού πληθυσμού της χώρας.
Μια πόλη που έχει «ξεχειλώσει» προς κάθε γωνιά της Αττικής, από το Λουτράκι έως το Λαύριο, που το φωτοχημικό νέφος και οι θανατηφόροι ρύποι την συνοδεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο έχοντας γίνει το μόνιμο ντεκόρ της.

Όλα αυτά, βέβαια, με την απλόχερη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης και δημοτικής αρχής οι οποίες επί χρόνια και με το αζημίωτο προσέφεραν κάθε σπιθαμή της πόλης στα ποικιλώνυμα συμφέροντα ή αλλιώς, στους νταβατζήδες, όπως τους είχε αποκαλέσει ο Καραμανλής.

Θέλουμε λοιπόν, κι εμείς το γήπεδο – σπίτι όλης της Παναθηναϊκής οικογένειας. Όμως, θέλουμε αυτό να συνοδευτεί μόνο από την αναγκαία ανάπλαση – όαση πρασίνου της Λεωφόρου και με ήπιες παρεμβάσεις, χώρους αναψυχής, αθλοπαιδιών στον Ελαιώνα.
Θέλουμε ένα γήπεδο σύγχρονο, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ανθρώπινο.

Αυτό το γήπεδο θέλουμε, αυτό διεκδικούμε !
Δεν το παζαρεύουμε με τους κάθε λογής εργολάβους, τσιμεντομιζαδόρους και νεκροθάφτες της Αθήνας, οι οποίοι εκβιαστικά συνδέουν την κατασκευή του γηπέδου με την τσέπη τους, παίζοντας μάλιστα με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων τους.

Παναθηναϊκοί Πολίτες

αναδημοσίευση από:http://greenleft13.blogspot.com/2008/12/blog-post.html(υπέργραψε κι εσύ!)ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
διαστρέβλωσης και συκοφάντησης

Με νεότερες χθεσινές του δηλώσεις, ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης συνεχίζει την προσπάθεια διαστρέβλωσης των απόψεων της Ανοιχτής Πόλης σχετικά με το ζήτημα της ανάπλασης στο Βοτανικό, συνεχίζει να συκοφαντεί στελέχη της Αριστεράς και ενεργούς πολίτες.

Αισθανόμαστε δυστυχώς την ανάγκη να υπενθυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο και τους διάφορους καλοθελητές-παπαγαλάκια των ΜΜΕ τα αυτονόητα:Έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει, στο Δημοτικό Συμβούλιο και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις ήδη από το 2006, πως δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΠΑΟ στο Βοτανικό, με μια σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων: • διατήρηση του ισοζυγίου πρασίνου στην περιοχή, • μη προσθήκη εμπορικών κέντρων και κτιρίων γραφείων, • μη-επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου, • εκπόνηση σοβαρών συνολικών πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών και προδιαγραφών ασφαλείας, • τήρηση της νομιμότητας και των θεσμοθετημένων διαδικασιών σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο, εδώ και μήνες, παρακολουθούμε την άναρχη και συνολική ανοικοδόμηση της περιοχής, την επέλαση των μεγαλοκαρχαριών του real estate, μια σειρά από παλινωδίες και αλλαγές σχεδιασμών, την παράκαμψη των προβλεπόμενων δημοκρατικών διαδικασιών ελέγχου.Εκτιμάμε πως η αγάπη των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, για την ομάδα τους, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον κ. Δήμαρχο και ποικιλώνυμα ιδιωτικά συμφέροντα για την προώθηση της τσιμεντοποίησης και της εμπορευματοποίησης μιας περιοχής που θα μπορούσε να αποτελέσει πνεύμονα της Αθήνας, χώρο ανάπτυξης του αθλητισμού και του πολιτισμού.Θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια: έχουμε συναντηθεί με εκπροσώπους και άλλων δημοτικών παρατάξεων, πολιτικών χώρων, επιστημονικών οργανώσεων, φορέων ενεργών πολιτών.Θεωρούμε ότι, για άλλη μια φορά, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημάρχου βρίσκονται εκτός των ορίων της πολιτικής αντιπαράθεσης και σε απόσταση από τη δημοκρατική παράδοση του Δήμου Αθηναίων.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι σε αυτή την συστηματική προσπάθεια του κ. Κακλαμάνη να συκοφαντήσει και να στοχοποιήσει στελέχη της Αριστεράς και ενεργούς πολίτες.

αναδημοσίευση από:
http://www.anoihtipoli.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=673&Itemid=33Καραμάνος: «Δεν έχουμε κάνει προσφυγή για το γήπεδο του ΠΑΟ»

Αντίθετος στο εμπορικό κέντρο, αλλά υπέρ της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού χωρίς αυτό τάχθηκε ο Χρήστος Καραμάνος με δηλώσεις του στον NOVAΣΠΟΡ FM 94.6. Το μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα έκανε λόγω για μεθοδεύσεις από την πλευρά του επιχειρηματία, Μπάμπη Βωβού και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Δημάρχου Αθηναίων και της δημοτικής αρχής ως προς το θέμα αυτό. Αρχικά ο κ. Καραμάνος ξεκαθάρισε τους λόγος για τους οποίους τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου και ενάντια σ’ αυτή του εμπορικού κέντρου. «Είμαι μέλος της επιτροπής πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και μέσα σ’ αυτούς οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του εμπορικού κέντρου “The Mall” που φτιάχνει ο επιχειρηματίας κ. Βωβός και θα προτιμούσα να μιλήσω με την ιδιότητα αυτή. Το πρώτο πράγμα που ήθελα να σας πω είναι ότι εμείς δεν έχουμε κάνει προσφυγή για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Έχουμε κάνει προσφυγή για το “Mall” του Βωβού.

Η ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός τώρα, έκανε παρέμβαση υπέρ του “Mall” του Βωβού. Κατά την άποψή μας αυτό είναι ακατανόητο. Προβάλλεται ένα επιχείρημα ότι δήθεν ο κ. Βωβός έχει δωρίσει 56 στρέμματα για να χτιστεί εκεί πέρα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν έχει καμία βασιμότητα αυτός ο ισχυρισμός δηλαδή τα 56 στρέμματα που έχει πάρει ο Δήμος Αθηναίων και ανήκει στο οικόπεδο του κ. Βωβού, το οποίο αγόρασε από την «ΕΤΜΑ» με συμβόλαιο της κ. Πελέκη. Ας αφήσουμε όμως αυτήν την ιστορία. Τα 56 αυτά στρέμματα ανήκουν στο δήμο Αθηναίων και υποχρεωτικά ανήκουν διότι είναι υποχρεωτική εισφορά σε γη που έχει αυτό το οικόπεδο όταν μπαίνει στο σχέδιο. Όπως όλα τα οικόπεδα που μπαίνουν στο σχέδιο, έχει και αυτό υποχρεωτική εισφορά σε γη. Συνεπώς αυτά τα στρέμματα, δεν ανήκουν στον κ. Βωβό, δεν τα έχει κάνει δώρο σε κανέναν ο κ. Βωβός, είναι υποχρέωσή του προς το δημόσιο να τα παρέχει προκειμένου να μπει το υπόλοιπο οικόπεδο στο σχέδιο. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές και ξεκαθαρίζει τα ζητήματα. Αυτά τα στρέμματα ανήκουν στο δημόσιο. Να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα». «Από κει και πέρα είναι ζήτημα του Δήμου τι θα τα κάνει. Αν θέλει ας τα δώσει στον Παναθηναϊκό, αν θέλει ας τα κάνει κοινόχρηστο πράσινο, ας κάνει οτιδήποτε. Αλλά δεν ανήκουν πια στον κ. Βωβό. Τελείωσε αυτό. Στο οικόπεδο του ο κ. Βωβός θα δούμε αν έχει δικαίωμα να κάνει αυτό το “Mall” το οποίο του έχει δώσει ο νόμος του κ. Σουφλιά το δικαίωμα να κάνει. Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν έχει σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί σ’ αυτό. Θέλω να απευθύνω ένα ερώτημα σε όλους. Ο κόσμος είναι υπέρ του εμπορικού κέντρου ή υπέρ του γηπέδου; Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Γιατί το λέω αυτό; Πόσους φιλάθλους φέρνει το γήπεδο στο χώρο αυτό κάθε μέρα; Ας πούμε 34.000 κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα.

Κάθε αγώνας γίνεται κάθε 15 ημέρες και αν βάλουμε τα ευρωπαϊκά και αν λάβουμε υπόψη μας ότι το καλοκαίρι δεν γίνονται παιχνίδια, ας πούμε ότι έχουμε 34.000 κάθε 10 μέρες. Το “Mall” του Βωβού θα φέρνει 34.000 κατά μέσο όρο κάθε ημέρα. Συνεπώς το γήπεδο φέρνει 34.000 κάθε δέκα ημέρες ενώ το “Mall” κάθε ημέρα. Συνεπώς η επιβάρυνση από το “Mall” είναι δεκαπλάσια απ’ ότι από το γήπεδο. Το “Mall” ισοδυναμεί με δέκα γήπεδα. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού, σας ενημερώνω ότι έχει περίπου 9.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικούς χώρους. Έχει ήπιες εμπορικές χρήσεις. Έχουμε το παράδειγμα πολλών γηπέδων στην Ευρώπη, στα οποία τα γήπεδα βρίσκονται μέσα σε ένα πάρκο. Γιατί δεν βάζει κανείς στο τραπέζι αυτήν την πρόταση. Γιατί κανείς από την ηγεσία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή από τον Δήμο Αθηναίων, ή από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν βάζει αυτήν την πρόταση. Γιατί ταυτίζονται με τα συμφέροντα του κ. Βωβού. Γιατί θέλουν να γίνουν ο Ελαιώνας, “Βωβόπολη”, όπως έγινε το Μαρούσι και είναι ασφυκτικό πια; Δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος. Έχει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση απ’ όλη την Αττική, το Μαρούσι. Γιατί να γίνουν αυτά τα πράγματα»; Όσο για τους εργαζόμενους που θα χάσουν μεροκάματα αν συμβεί αυτό, απάντησε: «Το καταλαβαίνω κι’ αυτό επίσης πρέπει να στραφεί εναντίον του κ. Βωβού. Ο κ. Βωβός διατείνεται με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, με τους ισολογισμούς, με τις αναφορές από το Χρηματιστήριο Αθηνών ότι διαθέτει επενδυτικά ακίνητα της τάξης του 1.300.000.000 ευρώ. Ας πάει εκεί πέρα να κάνει τις επενδύσεις του και με νόμιμο τρόπο και όχι με παράτυπο, όπως γίνεται στον Ελαιώνα, που παίρνει διπλάσιο συντελεστή. Έχει τα οικόπεδα, έχει τα επενδυτικά ακίνητα, ας πάει εκεί να αναπτύξει και να μην απολύσει ούτε έναν. Εμείς είμαστε μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν από τον κ.Βωβό να αντιμετωπιστούν με το χειρότερο τρόπο. Είναι 300-400 άνθρωποι. Δεν είναι λίγοι. Ο κ. Βωβός έχει την ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους να μην προβεί σε καμία απόλυση. Είναι δική του η ευθύνη αν θα αναιρεθεί το εμπορικό κέντρο εκεί πέρα. Το μεθόδευσαν, γνώριζαν ότι το μεθοδεύουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμείς είχαμε κάνει δημόσιες τοποθετήσεις και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί η ευθύνη να βαρύνει την επιτροπή μας και όλους τους ενεργούς πολίτες».

Αναφερόμενος στη στάση του Δήμου Αθηναίων ως προς το θέμα αυτό, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη: «Εμένα μου κάνει εντύπωση με ποιο τρόπο βγαίνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπροστά σ’ αυτήν την ιστορία. Για ποιο λόγο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πάει και υποστηρίζει το εγκληματικό “Mall” που γίνεται εκεί πέρα. Τώρα ο Δήμος Αθηναίων έχει δεσμεύσεις με όλους τους επιχειρηματίες. Έχει στηρίξει τον κ. Βωβό σε όλα τα αυθαίρετα που έχει φτιάξει ανά την Αθήνα. Το κτήριο που έχει φτιάξει εκεί ο κ. Βωβός έχει κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο Επικρατείας και σας λέω ότι είναι ανάλογη μεθόδευση με τον Ελαιώνα. Λέγανε ότι εκεί είναι μια κατάσταση απαράδεκτη, προβάλλανε ωραιότατες μακέτες ότι θα έχει και πράσινο κ.τ.λ και σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Το ίδιο πράγμα πάνε να κάνουν και στον Ελαιώνα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει εμπλακεί υποστηρίζοντας κάνοντας όλη αυτή τη μεθόδευση. Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής». «Θα ήθελα να πω σ’ αυτό το σημείο ότι δεν είμαστε μόνο εμείς που αντιδρούμε ενώ πολιτικά δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε την τοποθέτηση του κ. Σπύρου Κουβέλη, υπεύθυνου του τομέα πολεοδομίας και χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Είναι αντίθετος, έχει κάνει δηλώσεις πολλές φορές. Επίσης υπάρχει μία πρωτοβουλία 12 σημαντικότατων κοινωνικών φορέων για μια συνεργασία για το περιβάλλον, οι οποίοι συγκλίνουν στο αίτημα και στην έκκληση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, μέσα από τη συντονιστική της Επιτροπή. Ποιοι είναι αυτοί οι 12 φορείς; Είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι.

Δηλαδή, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, το Ε.Μ.Π, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, τα Εργατικά Συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, δεν ξέρω αν ξεχνάω κάποιον. Όταν αυτοί οι 12 φορείς απευθύνουν έκκληση στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώσει αυτήν την παράλογη ρύθμιση σε σχέση με το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού, τότε γιατί εστιάζουμε στους 130 οι οποίοι είναι δήθεν κάποιοι “κολλημένοι”. Υπάρχει ένα ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό θα έλεγα μέτωπο, που δεν θέλει να γίνει “Βωβόπολη” ο Ελαιώνας. Είναι απλό. Τα 56 αυτά στρέμματα δεν είναι περιουσία του κ.Βωβού. Είναι ψέμα αυτό. Είναι ένα απλό και κοινό ψέμα. Τίποτα περισσότερο».

Επιμέλεια: Κώστας Ιωάννου


αναδημοσίευση από: http://elaionas.wordpress.com/

H “Συμπαράταξη” για τον ΕλαιώναΑθήνα, 5/12/2008

Δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης στο Δήμο Αθηναίων,
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την Αθήνα


Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της 1/12/2008 με την καθοριστική συμβολή της δημοτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αφού απαιτούνταν η ψήφος των 2/3 του Δημ. Συμβουλίου, προχώρησε στην αγορά 3 οικοπέδων αξίας 6.380.101 € για να ενταχθούν στο έργο της «Διπλής Ανάπλασης» που τον μόνο που εξυπηρετεί είναι το μεγάλο κεφάλαιο (ΠΑΕ ΠΑΟ, Βωβός κτλ).
Συνυπεύθυνοι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται στον Ελαιώνα είναι και η Νομαρχία Αθήνας όπου κατά πλειοψηφία οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ενέκριναν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία Εμπορικού Κέντρου - μεγαθήριου στον Ελαιώνα.

Ο κ. Κακλαμάνης αφού ως Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προώθησε στην κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, την οποία έκανε δεκτή ο κ. Παυλόπουλος, που απαγορεύει στους Δημοτικούς Συμβούλους να ασκούν ενστάσεις κατά αποφάσεων των Δημοτικών αρχών, τώρα θορυβημένος από την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες που αφορούν την ανέγερση του Εμπορικού Κέντρου του κ. Βωβού, εξαπέλυσε επίθεση σ’ όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση - τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα αμφισβητώντας τους ακόμα το δικαίωμα της χρησιμοποίησης ένδικων μέσων.

Ερωτηματικά προκαλεί και η τοποθέτηση της «Ανοιχτής Πόλης» (ΣΥΡΙΖΑ) που διαχωρίζει το γήπεδο του ΠΑΟ, από την υπόλοιπη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση».
Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» βλέποντας συνολικά τον Ελαιώνα ως την τελευταία ελπίδα να αποκτήσει η Αθήνα ένα μεγάλο πνεύμονα ψηλού πρασίνου, αντιτάχθηκε από την αρχή στα σχέδια εμπορευματοποίησης της γης στην περιοχή αυτή και την τσιμεντοποίησή της. Επίσης, και στο άλλο σκέλος της «Διπλής Ανάπλασης» στα Κουντουριώτικα μόνο πάρκο ψηλού πρασίνου δεν σκοπεύουν να κάνουν.
Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να αποτραπούν τα σχέδια του Δήμου και του μεγάλου κεφαλαίου στις περιοχές αυτές.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ • ΑΡΙΣΤΕΡΗ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ για την ΑθήναΤηλ.: 5229632, 5249789, Fax: 5229638http://www.avdis.gr, E-mail: symparataxh@otenet.gr


ένα κείμενο που εμπεριέχει όλο τον δυναμισμό που χρειάζεται για να αφυπνήσει τους ήσυχους πολίτες!

Του Χρίστου Καραμάνου (είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα)

Ο Ελαιώνας· τόσο κοντά, τόσο μακριά μας.

Αφημένος στην εγκατάλειψη εδώ και δεκαετίες, ούτε δύο χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Ελάχιστοι γνώριζαν γι' αυτόν, πολλοί ρωτούσαν αν έχει ακόμη ελιές - όχι δεν έχει, τα τελευταία αιωνόβια δένδρα κόπηκαν πριν από ένα χρόνο στο ΤΕΙ Αιγάλεω. Ωσπου πολλοί τον ανακάλυψαν: «Στον Ελαιώνα θα γίνει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού», τέλος στην εγκατάλειψη και στην υποβάθμιση, επιτέλους, η ιδιωτική πρωτοβουλία «μπαίνει στο παιχνίδι» και θ' αλλάξει πρόσωπο η περιοχή. Ε, εντάξει, υπάρχουν και «λίγοι γραφικοί» που αντιδρούν, αλλά δεν το ξέρετε; Στην Ελλάδα, πάντα, όταν πάει να γίνει κάτι καινοτόμο, υπάρχουν και κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν.

Είναι όμως «λίγοι γραφικοί» αυτοί που αντιδρούν; Ή μήπως πρόκειται απλώς για τους ενημερωμένους; Ή μήπως όσο ενημερώνονται οι πολίτες για το τι πραγματικά πρόκειται να γίνει στον Ελαιώνα τόσο περισσότεροι αντιδρούν; Ή μήπως όσο γίνεται γνωστή μια άλλη πρόταση για τον Ελαιώνα, τόσο δυναμώνει ένα συνειδητοποιημένο κίνημα πολιτών;

Πόσοι γνωρίζουν ότι τα 220 στρέμματα, όπου πρόκειται να γίνει το νέο γήπεδο έχουν από το 1995 χαρακτηρισθεί κοινόχρηστο πράσινο; Επιχειρείται δηλαδή μια μεγάλης έκτασης τσιμεντοποίηση, με πρόσχημα «την ανάγκη να αποκτήσει ο ιστορικός σύλλογος της πόλης το δικό του γήπεδο». Λες κι αυτή είναι μεγαλύτερης προτεραιότητας από την ανάγκη των εκατομμυρίων πολιτών του Λεκανοπεδίου για οξυγόνο, για πράσινους πνεύμονες, ειδικά μετά την καταστροφή της Πάρνηθας. Σ' αυτήν την έκταση δεν πρόκειται να κατασκευαστεί μόνο το νέο γήπεδο (που άλλωστε καταλαμβάνει το 20% μόνον της επιφάνειάς της) αλλά και δύο εμπορικά κέντρα τύπου Mall κι ένα δημαρχιακό μέγαρο (εξαίρετος συμβολισμός: το δημαρχείο ανάμεσα σε Mall και γήπεδο). Πρακτικά, σε ένα θεσμοθετημένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου «φυτεύονται» πάνω από 200.000 τετραγωνικά μέτρα εμπορικών χρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Μόνο από τα εμπορικά κέντρα, 70.000 επισκέπτες την ημέρα. Κυκλοφοριακή ασφυξία, πολεοδομικό χάος. Με άλλα λόγια, μια νέα (και οριστική αυτή τη φορά) υποβάθμιση της περιοχής.

Οχι, κύριε υπουργέ τσιμεντοποίησης (και όχι βεβαίως Περιβάλλοντος), όχι κύριε Βωβέ, κύριε Τζίγγερ, κύριε Νικήτα Κακλαμάνη, κύριε Παπανδρέου (που κι εσείς υπερψηφίσατε στη Βουλή την κατάργηση του πρασίνου), τα δικά μας όνειρα για τον Ελαιώνα δεν ταιριάζουν με την περιβόητη «διπλή ανάπλαση». Γιατί ξέρουμε ότι τότε τα θεσμοθετημένα 3.500 στρέμματα πρασίνου στον Ελαιώνα, αντί για μητροπολιτικό πάρκο, θα γίνουν όλα μπετόν. Ενώ τα «κίνητρα» και μόνον που δίνετε από το δημόσιο Ταμείο στους επιχειρηματικούς ομίλους γι' αυτό το συγκεκριμένο έργο (63 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα) θα αρκούσαν για να γίνει ένα θαυμάσιο πάρκο υψηλού πρασίνου.


Εμείς οι «γραφικοί», ένα εντεινόμενο ρεύμα ενεργών πολιτών, θα το κερδίσουμε. Το έχει ανάγκη η κοινωνία.
απ το ένθετο ΟΙΚΟ της εφημερίδος η Καθημερινή-4/02/08

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δει πολλούς κορμοράνους στον Ελαιώνα?Και γιατί δεν μας λές και τα ονόματα των 130,να δούμε που μένουν?

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΥΣ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΚΑΙ ΠΑΠΙΕΣ ΚΑΙ ΧΗΝΕΣ ΚΑΙ ΖΩΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΩΛΟΧΤΥΠΙΕΣΤΑΙ ΟΛΟΙ. ΑΝ ΠΕΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣτΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

SYNASPISMOULIDES ARXISATE KATI POU DEN MPOREITE NA TELEIOSETE..

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάσατε τα κολυμπρί ρε.
Ένα που χρόνο που χτιζόταν το νέο κτήνος-mall-heart πώς διάολο λέγεται κούβεντα δεν είπε κανείς σας. Ούτε εσείς ούτε οι κάτοικοι.
Δίπλα μένω και δεν άκουσα ποτέ για διαμαρτηρίες.
Ουστ ρε πονηρίδιδες.
Εσείς είστε χειρότερα λαμόγια από τους Βωβούς

Ανώνυμος είπε...

το γηπεδο θα γινει θελετε δεν θελετε, πιαστε λοιπον κανα αλλο θεμα γιατι αυτο δεν σας παιρνει

Ανώνυμος είπε...

Το γηπεδο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ θα γινει ειτε το θελετε ειτε οχι...ΤΣΙΠΡΑ θερισες ανεμους θα θερησεις θυελες εξυπνοπούλι..Γιατι εσυ εισαι το μοναδικο σπανιο πουλι που μαλλον ζει στον Ελαιωνα.και ξερεις καλα οτι ακομα δεν εχεις δει τιποτα.ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ..Παιχνιδια με τα ονειρα μας ρε αλητη?Παιχνιδια με τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ?Οπως εγινε το Γουδι μητροπολιτικό παρκο ε?ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ..130 ΕΙΣΤΕ ΡΕ....ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ..ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΙΠΟΤΑ...ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ,ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ.ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ!!

Ανώνυμος είπε...

TSIPRA esy ki oi alles aderfes to gipedo tou PAO tha ginei thes de thes

MAYROOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

vassia4444 είπε...

Τόσες μέρες διαβάζω το ένα σχόλιο μετά το άλλο, ΡΕ ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ κι αφήστε τις ψευτομαγκές και τους χουλιγκανισμούς...ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ!!! διαβάστε τα παραπάνω κεόιμενα. Πολιτική κάνουμε,αν είναι να θίγει και να εκμεταλλεύεται κάποιος το όνομα και την ομάδα αυτός είναι ο Βωβός!
Μ΄αυτόν να πάτε να τα βάλεται. Δεν είπε κανείς όχι στο γήπεδο,ανοίξτε τα μάτια και στραφείται απέναντι στον σωστό "εχθρό".