Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Στάδιο Καραϊσκάκη: κοινή έδρα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

και για να προκαλέσω λίγο στέλνω ένα παλιό κείμενο του Σ.Κουρουζίδη

Οι ολυμπιακοί αγώνες τελείωσαν με το καλό, η Ελλάδα ξόδεψε από αυτά που δεν είχε, έφτιαξε γήπεδα και κάθε είδους αθλητικές εγκαταστάσεις, τόσα που δεν ξέρει τι να τα κάνει. Και ενώ ψάχνει να ξεφορτωθεί τις μισές περίπου ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο κορεσμού, κάποιοι προτείνουν νέα γήπεδα.
Αφού έχει γήπεδο ο Ολυμπιακός πως είναι δυνατόν να μην έχει ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ!

Η Αθήνα έχει ήδη ένα γήπεδο ολυμπιακών προδιαγραφών, το ΟΑΚΑ (70.000 θέσεων), ένα ακόμη σύγχρονο, το Καραϊσκάκη (35.000 θέσεων), (είχε) άλλο ένα λίγο μικρότερο, της Ν. Φιλαδέλφειας, άλλα τρία των 15.000 θέσεων (Λεωφόρος, Ριζούπολη και Νέα Σμύρνη) και πολλά άλλα μικρότερα αλλά σαφώς υπεραρκετά για τους ελάχιστους πιστούς που προσελκύουν (γήπεδα Α' εθνικής είναι της Καλλιθέας, του Ακράτητου, του Ιωνικού, της Προοδευτικής, του Αιγάλεω, του Ατρομήτου, του Αθηναϊκού). Σε δημόσιες εκτάσεις οραματίζονται τεράστια εμπορικά κέντρα με πρόσχημα ένα γήπεδο, προβάλλοντας ως ασυμβίβαστη την συνύπαρξη με άλλη ομάδα. Αφού κάνουν τα πάντα για να καλλιεργήσουν ένα τυφλό και ηλίθιο φανατισμό μεταξύ των οπαδών τους, λογικό είναι να μην τολμά να τους προτείνει κανείς την κοινή έδρα με άλλη «εχθρική» ομάδα.

Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη δεν υπάρχουν στην Α' εθνική οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος, όπως στην Αθήνα και αυτό όχι με βάση αθλητικά μόνον δεδομένα. Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή πόλη, με ανάλογα πληθυσμιακά δεδομένα, δεν υπάρχουν τόσα γήπεδα ποδοσφαίρου ως διαφορετικές έδρες ομάδων. Ίντερ και Μίλαν, δυο ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη για 40 χρόνια και «μισούνται» μεταξύ τους, έχουν κοινή έδρα σε μια πόλη λίγο μεγαλύτερη από την Αθήνα. Το ίδιο Ρόμα και Λάτσιο, έχουν ως κοινή έδρα το ολυμπιακό στάδιο της Ολυμπιάδας του 1960, Γιουβέντους και Τορίνο, το ίδιο.

Το αίτημα για νέα γήπεδα στο λεκανοπέδιο είναι παράλογο! Κανένα νέο γήπεδο - εμπορικό κέντρο στην κορεσμένη Αττική! Το στάδιο Καραϊσκάκη να γίνει κοινή έδρα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού ή της ΑΕΚ ή αυτές οι δύο να χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ως κοινή τους έδρα. Αντίθετα, να αποκτήσουν, με ίδια μέσα φυσικά (δηλαδή, να αγοράσουν τη σχετική έκταση, να βγουν στη γύρα για δάνεια για τα άλλα κατασκευαστικά έξοδα), προπονητικά κέντρα -πολύ- εκτός κέντρου. Το πρώην γήπεδο της ΑΕΚ να συγχωνευτεί με το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Το γήπεδο της Λεωφόρου να γκρεμιστεί και να γίνει ένας ελεύθερος χώρος (τον χρειάζονται, μεταξύ άλλων και οι κάτοικοι των προσφυγικών που θα αρχίσουν να επανακάμπτουν μετά τη δικαίωσή τους -και- στα δικαστήρια, όπως επίσης θα μπορούσαν να χτιστούν κάποιοι ξενώνες για τους συνοδούς των αρρώστων στα δύο γειτονικά νοσοκομεία του Άγιου Σάββα και του Δημοτικού Νοσοκομείου).

Ας αφήσουμε Γουδή, Ελληνικό και Ελαιώνα να ενταχθούν στην πόλη -και όχι στο «σχέδιο πόλης».

Δαίμων της Οικολογίας,
τ. 49, 5/05
(editorial)

Μπλέ,κοκκινοι,πράσινοι,κίτρινοι κ οι λοιποί ενωθείτε!

1 σχόλιο:

vassia4444 είπε...

@Ανώνυμος, Χειρότερο ναρκωτικό είναι ο φανατισμός και οι εμμονικές διαχωριστικές που θετει. Διότι καποιοι εκμεταλλεύονται αυτές τις στενοκέφαλες οπαδικές αντιλήψεις αγνοώντας την ανάγκη του πολίτη για μια πιο βιώσιμη πόλη. Κι αν εσύ αυτή την ανάγκη την ονομάζεις ως παράλογο "ναρκωτικό" τοτε θα λεγα πως είναι μαγκιά να προασπίσουμε το αυτονόητο και να μετονομαστούμε από οπαδοί σε φίλαθλοι κι από απλοί θεατές του κανεπέ σε υγιής αθλούμενους. Ας φτιάξουμε κανένα πάρκο και ας εκσυγχρονίσουμε τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για τους νεους και μετα μιλάμε για αθλητισμό κι εμπορικό συμφέρον.