Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008

Το μανιφέστο των blogs

μια απάντηση για όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες κι έχουν αναστατώσει την blogoσφαιρα.
Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

(από το NYLON)

1 σχόλιο:

Black Swan είπε...

Αντιγράφω από το blogg "Σαλάτα εποχής" (http://salata.wordpress.com) από το κειμενάκι με το οποίο αυτοπαρουσιάζονται:

"H μαζική επικοινωνία κυριαρχείται από ένα βλακώδες παιχνίδι εντυπώσεων μέσω του οποίου κατατροπώνεται πλήρως η πολιτική επιχειρηματολογία και καλλιεργείται η πολιτική απάθεια. Στις σημερινές συνθήκες, η παραγωγή μπούρδας για πολιτική εκμετάλλευση είναι ένα από τα πιο καλοπληρωμένα επαγγέλματα.
Οπότε κι εμείς ως παρέα δικαιούμαστε να το διασκεδάζουμε. Και το διασκεδάζουμε αποδομώντας το από αριστερή σκοπιά και με σαφείς ιδεοΛΟΓΙΚΟΥΣ προσανατολισμούς. Στόχος μας, η υπεράσπιση της κριτικής σκέψης ή αλλιώς η υπεράσπιση του αυτονόητου".