Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

"ΠΡΑΣΙΝΟ" ΕΓΚΛΗΜΑ

ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 26/1 ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΑΤΗΣΙΑ


έκοψαν 45 δέντρα

Σήμερα 26 Ιανουαρίου 09 στις 6 π.μ. έδωσαν τη χαριστική βολή στο παρκάκι μας στην Κύπρου και Πατησίων. 44 αιωνόβια δέντρα που έδιναν μία ανάσα στην ασφυκτική ζωή της Κυψέλης, ξεριζώθηκαν.

Ο Δήμος Αθηναίων έκοψε αυθαίρετα αυτά τα δέντρα παρόλο που υπήρχε συγκεκριμένη απόφαση του δασαρχείου για το πάρκο αυτό σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνεται "ούτε η υλοτομία οιουδήποτε δέντρου ούτε και η απομάκρυνση ή καταστροφή της βλάστησης". Εμείς ως περιβαλλοντική ομάδα μαθητών, την Παρασκευή 23/01/09 είχαμε στείλει μία ηλεκτρονική αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 258 στο Δήμο Αθηναίων. Στην επιστολή μας αυτή ζητούσαμε να καθαριστεί επιτέλους το πάρκο το οποίο εδώ και μήνες ήταν εντελώς παραμελημένο. Η απάντηση του δήμου ήταν άμεση: Σήμερα Δευτέρα 26/01/09 το "καθάρισαν" ολοκληρωτικά.

Κάτοικοι της περιοχής και δύο δημοτικοί σύμβουλοι υπέβαλαν μήνυση κατά του δημάρχου και των αρμόδιων αντιδημάρχων, καθώς και των αρμόδιων διοικητικών υπαλήλων.Είμαστε πολύ λυπημένοι και θυμωμένοι με την όλη κατάσταση.

Θα προσπαθήσουμε και εμείς να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Περισσότερα για το παρκάκι αυτό καθώς και φωτογραφίες που δείχνουν πόσο παραμελημένο ήταν τους τελευταίους μήνες μπορείτε να δείτε σε προηγούμενη δημοσιέυση με τίτλο "Παρκάκι Κύπρου και Πατησίων"Πραξικοπηματική επίθεση στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη
δημοσιεύτηκε σήμερα από http://www.anoihtipoli.gr/


Δελτίο Τύπου της Ανοιχτής πόλης

Σήμερα, Δευτέρα 26 Γενάρη, από τις πρώτες πρωινές ώρες, συνεργεία και εργολάβοι του Δήμου ξεκίνησαν να επιβάλλουν πραξικοπηματικά τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ ιδιωτικών συμφερόντων στο παρκάκι Κύπρου και Πατησίων. Περίπου 50 μεγάλα και πολυετή δέντρα και θάμνοι κόπηκαν μέσα σε λίγη ώρα, παρουσία δύναμης της αστυνομίας, ώστε να μη μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής να αντιδράσουν. Παρά τις προηγούμενες απορριπτικές αποφάσεις αρμόδιων οργάνων, ο Δήμος επέλεξε να παρακάμψει κάθε νόμιμη διαδικασία και με στημένες διαδικασίες-εξπρές, να καταστρέψει ολοσχερώς μια μικρή όαση πρασίνου, σε μια πολύ επιβαρημένη γειτονιά της πόλης.

Η στάση του Δήμου όπως εκφράζεται δημόσια: είναι πολιτική μας, είμαστε πλειοψηφία, δεν ρωτάμε κανένα, παρακάμπτουμε τυπικά τα όποια θεσμικά εμπόδια, επιστρατεύουμε τις δυνάμεις καταστολής για να απωθήσουν βίαια τους κατοίκους. Τους κατοίκους που το προηγούμενο διάστημα είχαν αναδείξει το θέμα και είχαν συλλέξει χιλιάδες υπογραφών περιοίκων, ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση και αυτού του ελεύθερου χώρου. Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή έχει χάσει την ψυχραιμία της και προσπαθεί άγαρμπα να «πάρει το αίμα της πίσω» από τα κινήματα της πόλης, τις επιτροπές πολιτών που αντιστέκονται, ασκούν κριτική και πετυχαίνουν νίκες για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής Αντίθετα με τη ρητορική του Δήμου, το υπόγειο πάρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων, δεν προορίζεται για να εξυπηρετήσει τις οξυμένες ανάγκες της γειτονιάς, αλλά απευθύνεται κύρια στους επισκέπτες της περιοχής και την εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης της Πατησίων.

Αντί να λάβει μέτρα ώστε να αποθαρρύνεται η κίνηση των ΙΧ στο κέντρο της πόλης, η δημοτική αρχή συνεχίζει να εμμένει στην κατασκευή και λειτουργία ιδιωτικών πάρκινγκ που λειτουργούν σαν μαγνήτης για τα αυτοκίνητα. Επιπλέον, όπως γνωρίζουμε και από άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, πάνω στα υπόγεια αυτά πάρκινγκ μπορούν να φυτευτούν μόνο μικρά καλλωπιστικά φυτά, και όχι υψηλό πράσινο, προσβάσιμο στους κατοίκους και ευεργετικό για το μικροκλίμα της γειτονιάς… Για τις σημερινές ενέργειες του Δήμου και την παράνομη κοπή των δέντρων, πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Ανοιχτής Πόλης, έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά της δημοτικής αρχής και κάθε υπεύθυνου.

Ως Ανοιχτή Πόλη προειδοποιούμε: Η υλοποίηση της πολιτικής της δημοτικής αρχής, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, δεν θα περάσει πάνω από τις ζωές των γειτονιών. Να μαζέψουν τις μπουλντόζες τους και να πάνε αλλού να παίξουν. -->--> -->-->

Δεν υπάρχουν σχόλια: