Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ την Πέμπτη 19/2 στις 6.00 μ.μ. στα Προπύλαια για την Κωνσταντίνα ΚούνεβαΝέα προκήρυξη της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ)

Κωνσταντίνα Κούνεβα: Μια υπόθεση που αφορά όλο το εργατικό κίνημα.

Το βράδυ της Δευτέρας 22 Δέκεμβρη 2008 η συνάδελφος Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) δέχεται δολοφονική επίθεση με βιτριόλι για τη συνδικαλιστική της δράση ενάντια στο δουλεμπόριο.
Η βαρβαρότητα αυτής της κτηνωδίας πέρασε σχεδόν «απαρατήρητη» από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, αλλά και από τους επίσημους συνδικαλιστικούς φορείς.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή εργαζόμενοι και το κίνημα του Δεκέμβρη αντιδρούν και κινητοποιούνται. Αλληλέγγυοι/ες, εργαζόμενοι, μετανάστες, νέοι άνθρωποι αναλαμβάνουν να αναδείξουν το μεσαιωνικό έγκλημα. Εργαζόμενοι/ες από τον κλάδο του βιβλίου σχεδόν από την πρώτη στιγμή συμμετέχουμε σε κινήσεις αλληλεγγύης.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου παίρνει πρωτοβουλία μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, με προεξάρχοντα ρόλο της ΠΕΚΟΠ να στηρίξει τον ηρωικό αγώνα τους και να συμβάλλει στην δικαίωση της της Κωνσταντίνας και των συναδελφισσών της. Μέσα από συσκέψεις, δημιουργήθηκε η «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και την κατάργηση του δουλεμπορίου», με τη συμμετοχή πάνω από 70 σωματείων από όλη τη χώρα.

Βασικός στόχος:
Να αποκαλυφθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο στο χώρο των εταιριών καθαρισμού, να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης, να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Συμμετείχαμε:
- Στις 14/1 στην κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του Ευγγελισμού (στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στα Βαλκάνια και στο οποίο νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα). Το νοσοκομείο υπογράφει σύμβαση με την εργολαβική εταιρεία «Αριάδνη». Το σωματείο των καθαριστριών έχει έννομο δικαίωμα να τη ζητήσει. Φαίνεται ότι κάτω από πολιτική πιέση που δέχονται αρνούνται να μας δώσουν την σύμβαση και μας παραπεμπουν στο ΔΥΠΕ.
- Στις 21/1 γίνεται η σημαντικότερη παρέμβαση. Συμβολική κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας του Πειραιά, όπου έχει την έδρα της η δουλεμπορική εταιρία της ΟΙΚΟΜΕΤ (η εργολαβική εταιρεία στην οποία δούλευε η Κωνσταντίνα και η οποία υπογράφει σύμβαση με τον ΗΣΑΠ). Μετά από απαίτηση, στέλνεται κλιμάκιο στον σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά, όπου καταγράφονται αυθαιρεσίες. Την ίδια στιγμή καταφθάνει το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ για να παραστεί στον έλεγχο και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με την παρουσία του, αλλά κυριολεκτικτά «πετιέται» έξω.
- Στις 22/1 πραγματοποιείται μια πρωτόγνωρη μαζική διαδήλωση, στο Υπουργείο Εργασίας, κόντρα στις αποκηρύξεις της ΓΣΕΕ και του προέδρου της, ότι δεν ανήκει η πρωτοβουλία των πρωταβάθμιων σωματείων στο «συντεταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα».
- Στις 4/3 η πρωτοβουλία βρίσκεται στο ΔΥΠΕ. Αντιπροσωπεία συναντιέται και ζητάει τις συμβάσεις. Δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση, αρνούνται να πάρουν θέση και μας παραπέμπουν πάλι στα νοσοκομεία. Είναι φανερό ότι παίρνουν πολιτικές εντολές.
Επειδή οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, των οργανισμών, των νοσοκομείων, αλλά και η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία εξακολουθούν να στηρίζουν το δουλεμπόριο, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση.

Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί:
- Σε νέα διαδήλωση την Πέμπτη 19/2, στις 6.00 στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.
- Ο Σύλλογός μας (όπως όλα τα σωματεία της Πρωτοβουλίας) θα συζητήσει στη Γενική Συνέλευση (Πέμπτη 5/3) ως θέμα, την κήρυξη απεργίας στις 19 Μάρτη, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, και με αιτήματα:

Να καταργηθεί ο νόμος για τις δουλεμπορικές και εργολαβικές εταιρείες τώρα. Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος!
Να σταματήσουν οι μεσαιωνικές κα δουλοκτητικές σχέσεις εργασίας.
Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι του αποτρόπαιου εγκλήματος.
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις.

- Συμμετέχουμε στην εκδήλωση για το σύγχρονο δουλεμπόριο, την Κυριακή 8 Μάρτη (παγκόσμια ημέρα της γυναίκας), στο Πολυτεχνείο, με διοργανωτή την ΠΕΚΟΠ και στήριξη από την Πρωτοβουλία Σωματείων όπου θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία από το σύγχρονο δουλεμπόριο και ταυτόχρονα θα γίνει μαζική συζήτηση για τη συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων.

- Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στην οικονομική εξόρμηση των σωματείων για ενίσχυση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου μας να συμβάλλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης. Μπλοκ αποδείξεων υπάρχουν σε χέρια μελών του Συλλόγου και κυκλοφορούν ήδη στους χώρους δουλειάς. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν, μπορούν επίσης να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό που έχει ανοιχθεί, στα παρακάτω στοιχεία:
Τράπεζα Πειραιώς: αρ. Λογ/σμου: 5012 019021 277, όνομα: DECHEVA ELENA KUΝEVA KOSTADINKA NIKOLOVA.

Νέα προκήρυξη της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ)
Ανακοίνωση της ΠΕΚΟΠ 3/02/2009

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ποιοι σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα;42 μέρες από την δολοφονική επίθεση και το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα κι όμως τα ανθρωποειδή που της επιτέθηκαν κυκλοφορούν ελεύθερα! Ίσως για να επιλέξουν το επόμενο θύμα που θα στοχοποιήσουν και θα επιτεθούν.42 μέρες απο την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης δεν ευαισθητοποιήθηκαν να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση για την πορεία των ερευνών, αν υποθέσουμε ότι γίνονται έρευνες για την αποκάλυψη των ενόχων.

Ούτε βεβαίως ο αρχηγός της Αστυνομίας ή οι άλλοι αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες.Ποιά είναι άλλωστε η Κωνσταντίνα Κούνεβα; Μια απλή καθαρίστρια είναι.Αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο σε έναν από τους «εντιμότατους κύριους ή κυρίες» θα έδιναν συνεντεύξεις κάθε μισή ώρα. Θα ήταν πρώτη είδηση σε όλα τα κανάλια.Ποιος όμως σακάτεψε την Κωνσταντίνα Κούνεβα; Ποιοι επιτέθηκαν στην γραμματέα του σωματείου μας; Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριοι αρμόδιοι; Γιατί δεν τους απευθύνετε το εκκωφαντικό ερώτημα, κύριοι καναλάρχες;Ποιοί και γιατί οργάνωσαν την αντισυγκέντρωση στις 24 Νοέμβρη και προπηλάκισαν την Κωνσταντίνα κυνηγώντας την μέχρι την Ομόνοια;42 μέρες από το σακάτεμα της Κωνσταντίνας Κούνεβα και οι εργολάβοι-δουλέμποροι συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Παραμένουν ασύδοτοι και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καλυπτόμενοι πίσω από ολόκληρο τον νομικό οπλοστάσιο που τους προστατεύει.Η υπουργός Απασχόλησης δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια να το καταργήσει και να τους αποπέμψει από τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Έναν σχεδόν μήνα μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ευαισθητοποιήθηκε και κάλεσε την μάνα της Κωνσταντίνας, που την συνόδευε η αντιπρόεδρος του σωματείου και η δικηγόρος μας.Παρά τις υποσχέσεις της όμως για ολόπλευρη συνδρομή, τις αποκλειστικές νοσοκόμες τις πληρώνει η οικογένεια από τις συνδρομές του κινήματος αλληλεγγύης!
42 μέρες από την δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας και η ηγεσία της ΓΣΣΕ δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που επιτρέπουν την δράση και την ασυδοσία των εταιρειών που ενοικιάζουν ανθρώπους την αυγή του 21ου αιώνα!!!Για να αποσείσει μάλιστα τις τεράστιες ευθύνες της, μερικές φορές συγκεκαλυμμένα άλλες απροκάλυπτα, προσπαθεί να υπονομεύσει ή και να συκοφαντήσει την «Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού».

Όπως όταν αρνήθηκε να υπογράψει το υπόμνημα που συντάξαμε με τα αιτήματά μας και καταθέσαμε μαζί με την πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας.Όπως όταν πριν από τη συγκέντρωση και πορεία των 85 σωματείων και του Κινήματος Αλληλεγγύης προς την Κωνσταντίνα Κούνεβα «αποκήρυξε» τη συγκέντρωση, χωρίς μάλιστα να τους το ζητήσει κανένας!Όπως αρνείται μέχρι σήμερα να διαχωρίσει την θέση της από το εργοδοτικό σωματείο της ΟΙΚΟΜΕΤ και την υπονομευτική δράση του.Θέλουμε να το δηλώσουμε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση:Αποτελούμε οργανικό μέρος του εργατικού κινήματος και αυτή μας της ιδιότητα αλλά και την αυτονομία μας δεν πρόκειται να την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μιλάει εξ' ονόματός μας.Η δράση της γραμματέως του σωματείου μας και η τραγική της σημερινή θέση δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση, ούτε για πλυντήριο των ευθυνών καμιάς πλευράς και κανενός φορέα.

Η ΓΣΕΕ δεν είναι φέουδο κάποιων προσώπων ούτε κάποιας πλειοψηφίας αλλά ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα. Απέναντι σε προσπάθειες προσχηματικής πειθαρχίας σε «ανώτερα όργανα», εμείς θα επιμένουμε να πειθαρχούμε στις αξίες του εργατικού κινήματος και του εργατικού πολιτισμού.Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα: η ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρωτοστατήσουν έστω και τώρα στο ξεκίνημα ενός πανεργατικού αγώνα που θα καταργήσει τις δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και στην κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που τις κατοχυρώνει;Θα διώξει -δίνοντας το καλό παράδειγμα σαν την γυναίκα του Καίσαρα- τον εργολάβο καθαρισμού που καθαρίζει τα γραφεία της ή θεωρεί ότι οι εργολάβοι είναι χρήσιμοι και απαραίτητοι για την ίδια, όπως και οι πάνω από 50 εργαζόμενοι με τα προγράμματα stage που δουλεύουν ανασφάλιστοι στις υπηρεσίες της;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Έλληνες και μετανάστες,Σας καλούμε να πυκνώσετε τις γραμμές του σωματείου μας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τα δίκαια αιτήματά μας. Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και σε αγώνες μέχρι να δικαιωθούμε.Μην υποκύπτετε στις απειλές και την εργοδοτική αυθαιρεσία.Είναι ελάχιστοι και είμαστε χιλιάδες!Ο αγώνας της Κωνσταντίνας δεν μπορεί και δεν θα πάει χαμένος. Η αποτρόπαια πράξη εναντίον της ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δεν θα κάνει πίσω αν δεν δικαιωθούν οι στόχοι μας.Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους, όλες τις συλλογικότητες, οργανωμένες και ανοργάνωτες, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την νεολαία που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Απαιτούμε :

- Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σακάτεψαν την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

- Έξω οι εργολάβοι-δουλέμποροι από τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

- Κατάργηση της ενοικιασμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

- Κατάργηση ολόκληρου του νομικού οπλοστασίου που τα κατοχυρώνει.


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ

1 σχόλιο:

Aνεμος είπε...

μπράβο σου για την ανάρτηση