Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Μπάμπης Βωβός: Η επιχείρηση τσιμεντοποίησης της περιοχής «Πουνταζέζα» στο Λαύριο συνεχίζεται!

Για να μην ξεχνιόμαστε! Δεν είναι μονο τα Mall του Βωβού,πάρτε και λίγο από Λαύριο

αναδημοσίευση από:http://indy.gr/analysis/mpampis-bobos-i-epi3c7eirisi-tsimentopoiisis-tis-perio3c7s-abpoyntazezabb-sto-layrio-syne3c7izetai-1

Μια ακόμη από τις παρανομίες της Εταιρείας του Μπάμπη Βωβού! Μια ακόμη περίπτωση κατάφωρων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παραβάσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της εταιρείας ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ Α.Ε. έρχεται στο φως, από επίσημο Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που συντάχθηκε το 2004.

Πρόκειται για την διερεύνηση του τρόπου και των διαδικασιών έκδοσης της 1208/04 οικοδομικής άδειας από την εν λόγω εταιρεία για την ανέγερση συγκροτήματος 105 παραθεριστικών κατοικιών, επιφάνειας 15.770 τ.μ., στην περιοχή Πουνταζέζας, στο Σούνιο, που όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο να ανεγερθούν στη βάση όρων δόμησης που ίσχυαν στην περιοχή έως το 1998, έναντι 1200 τ.μ., που μπορούσαν να κατασκευασθούν, σύμφωνα με το από 17.02.1998 προεδρικό διάταγμα προστασίας της Λαυρεωτικής (ΦΕΚ 125/Δ/27.02.1998) και εφόσον βεβαίως τηρούνταν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το Πόρισμα έθεσε σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της 1208/04 οικοδομικής άδειας, μεταξύ άλλων γιατί δεν τηρήθηκαν και οι διατάξεις του Π.Δ της 8.07.1993 (ΦΕΚ 795/Δ/1993) «περί τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών» και γιατί δόθηκε στην εταιρεία παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας, για την έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας, από 9 μήνες που είναι το ανώτερο χρονικό περιθώριο, σε επτά χρόνια και παρά το γεγονός ότι: - ο φάκελος ήταν ελλιπής - η έκταση αποτελείτο από κληροτεμάχια, που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας το 1949 σε ακτήμονες, αποκλειστικά για γεωργική εκμετάλλευση και όχι για οικιστικούς σκοπούς, χωρίς στο μεταξύ να έχει αλλάξει η προοριζόμενη χρήση - η έκταση ήταν χαρακτηρισμένη ως ΔΑΣΙΚΗ, έως το έτος 2003, οπότε και τελεσιδίκησε διαδικασία του άρθρου 14 του Ν. 998/79 - η θέση στην οποία πρόκειται να αναγερθεί το συγκρότημα βρίσκεται στον κηρυγμένο ως αρχαιολογικό και ιστορικό χώρο της Λαυρεωτικής (ΦΕΚ 852/Β/3-09-1980), όπου δεν φαίνεται να καταγράφονται αρχαία στην ίδια την έκταση (αρχαίοι τάφοι έχουν επισημανθεί στα βόρεια όρια αυτής), αλλά έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη λειψάνων αρχαίου ναυαγίου στην είσοδο του όρμου - σε περιοχές γύρω από την επίμαχη έκταση υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένοι «τύποι οικοτόπων» που προστατεύονται από την οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως απόκρημνες βραχώδεις εκτάσεις της Μεσογείου με ενδημικά Limonium (1240), θαλάσσια σπήλαια εξολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια και δενδροειδή (5220).

Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τη στιγμή που η έρευνα των Επιθεωρητών βρισκόταν σε εξέλιξη και για τα ευρήματα είχε ενημερωθεί τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Νομαρχία και η αρμόδια Πολεοδομία! Στη βάση του Πορίσματος των Επιθεωρητών, που διαβιβάστηκε το 2004 και στον αρμόδιο Εισαγγελέα για διερεύνση τυχόν ποινικών ευθυνών και προσφυγών στο Συμβούλιο της Eπικρατείας κατοίκων της περιοχής, του βουλευτή του Συνασπισμού κ. Aθ. Λεβέντη και δύο δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος που θα επέλθει από τις οικοδομικές εργασίες, το ΣτΕ εξέδωσε την 4328/2005 απόφαση με την οποία ακύρωσε την εν λόγω οικοδομική άδεια. Ειδικότερα, το E΄ Tμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου υιοθέτησε την πρόταση του εισηγητή Συμβούλου Eπικρατείας κ. Tάκη Πικραμμένου, σύμφωνα με την οποία η άδεια που είχε λάβει η εταιρεία δεν ήταν νόμιμη, καθώς βασιζόταν στις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν πριν από το 1998 (και που ήταν ευνοϊκότερες για την εταιρεία) και δεδομένου ότι η επίμαχη έκταση εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, καθώς -όπως αναφέρεται και στην απόφαση- πρόκειται για δασική περιοχή και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους -«ένα από τα λίγα τοπία αισθητικής ομορφιάς και οικολογικού ενδιαφέροντος στην αττική γη»- ενώ αποτελεί και αρχαιολογικό χώρο».

Ωστόσο, ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης της περιοχής παραμένει και με τα νέα σχέδια της εταιρείας που σχεδιάζει να κατασκευάσει τρεις ανεξάρτητες ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 12.000 τ.μ. Έχει δε εκπονηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ η εταιρεία έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον ΕΟΤ και έχει ήδη εκδοθεί οικοδομική άδεια για ένα από τα συγκροτήματα.

Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να αναλάβουν δράση για να ματαιώσουν τα σχέδια του Βωβού για την παράνομη τσιμεντοποίηση και αυτής της γωνίας της Αττικής !!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: