Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Αμνηστίας



Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο το 2006

Τα Γεγονότα και οι Αριθμοί που ακολουθούν υπογραμμίζουν την κατάσταση το 2006 σε ορισμένους από τους κυριότερους τομείς, για τους οποίους εργάζεται η Διεθνής Αμνηστία:
Βία Κατά των Γυναικών
Ελέγξτε τα Όπλα
Θανατική ποινή
Βασανιστήρια και Τρομοκρατία
Διεθνής δικαιοσύνη
Δεν δίνουν και δεν μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα για όλες τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν το 2006 ανά τον κόσμο. Αντιπροσωπεύουν τις υποθέσεις που γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία, αλλά δεν αποτελούν εξαντλητικό κατάλογο. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τη Θανατική Ποινή, ο αληθινός αριθμός κρουσμάτων καταπατήσεων και αποστέρησης δικαιωμάτων είναι οπωσδήποτε πάρα πολύ μεγαλύτερος απ' όσο μπορεί να δείξει αυτό εδώ το στιγμιότυπο.
Για λεπτομερέστερες μελέτες περιπτώσεων, πληροφορίες ειδικές κατά χώρα ή ανάλυση ορισμένων ζητημάτων, παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας για την Έκθεση 2007 και χρησιμοποιήστε τις «ετικέτες» στο κάτω μέρος των λημμάτων κάθε χώρας ή πληκτρολογήστε λέξεις-κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης. Παραδείγματα: Belarus, ή Forced Evictions, ή Migration, ή Zimbabwe.
http://web.amnesty.org/report2006/launchpack-eng
Η Διεθνής Αμνηστία το 2006
Έχει 2,2 εκατομμύρια μέλη ή υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες και εδαφικές περιοχές.Συνεργάστηκε με 5.000 ανθρώπους, κοινότητες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικογένειες ανά τον κόσμοΈλαβαν εκπαίδευση 700 Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.Εξέδωσε 473 περιληπτικές και αναλυτικές εκθέσεις.Εξέδωσε 330 Επείγουσες Εκκλήσεις για ανθρώπους που κινδυνεύουν.153 χώρες περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Αμνηστίας.Ξεκίνησε 121 προγράμματα δράσης.Πραγματοποίησε 120 επισκέψεις σε 77 χώρες και εδαφικές περιοχές.Κατέγραψε 57 χώρες που κρατούν κρατουμένους συνείδησης ή πιθανούς κρατουμένους συνείδησης.
Πηγή: Διεθνής Αμνηστία
Βία Κατά των Γυναικών
185 κράτη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διακρίσεων κατά των Γυναικών.62 κράτη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένες διατάξεις της Σύμβασης.9 κράτη δεν την έχουν υπογράψει.1 κράτος την έχει υπογράψει αλλά δεν την έχει επικυρώσει: οι ΗΠΑ.
Ενδοοικογενειακή Βία
1 στις 3 γυναίκες υποβάλλεται σε κακοποίηση από τον σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της.Για το 50% των δολοφονημένων γυναικών ο δολοφόνος είναι ο νυν ή πρώην σύντροφός τους.
Εμπορία Ανθρώπων
2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως γίνονται αντικείμενο εμπορίας - στην πλειονότητά τους γυναίκες και κορίτσια.137 χώρες τους δέχονται, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.127 χώρες τους στέλνουν, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Γυναίκες σε Συρράξεις
Το 70% των θυμάτων στις πρόσφατες συρράξεις ήταν άμαχοι.Το 50% από αυτούς ήταν γυναίκες και κορίτσια.Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια υπέστησαν βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας από το ξέσπασμα της κρίσης στο Νταρφούρ (Δυτικό Σουδάν) το 2003 μέχρι σήμερα.0: Ο αριθμός των ανθρώπων που γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία ότι καταδικάστηκαν στο Νταρφούρ για αυτές τις αγριότητες.
Πηγές: Διεθνής Αμνηστία, UNICF, UNIFEM, ΟΗΕ, ΠΟΥ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Η Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» το 2006
1.250.000 άνθρωποι συμμετέχουν στο φωτογραφικό ψήφισμα του Ενός Εκατομμυρίου Προσώπων, απαιτώντας αυστηρότερους ελέγχους στο εμπόριο όπλων.153 κυβερνήσεις ψήφισαν τον Δεκέμβριο να ξεκινήσει η εκπόνηση διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.24 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.1 κυβέρνηση καταψήφισε τη Συνθήκη: οι ΗΠΑ.
Εμπόριο
22 δισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο δαπανώνται κάθε χρόνο για όπλα από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.Με 22 δισεκατομμύρια δολάρια αυτές οι χώρες θα είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν σε κάθε παιδί μια θέση στο σχολείο και να μειώσουν την παιδική θνησιμότητα κατά τα δύο τρίτα μέχρι το 2015.Στο 85% των φόνων που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία έγινε χρήση όπλων μικρού διαμετρήματος και ελαφρών όπλων.Το 60% των πυροβόλων όπλων στον κόσμο βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.2 σφαίρες παράγονται ετησίως για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στον πλανήτη.
Πηγές: Διεθνής Αμνηστία, SmallArmsSurvey 2002, 2003, 2004, 2005, Έκθεση του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2005, στοιχεία Comtrade του ΟΗΕ, πρόταση Διεθνούς Χρηματοδοτικής Ευκολίας του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών τον Ιανουάριο 2003, Παγκόσμια Έκθεση UNAIDS 2004, Κογκρέσο των ΗΠΑ.Η Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» πραγματοποιείται από κοινού από τη Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA) και την Oxfam: www.controlarms.org
Η Θανατική Ποινή το 2006*
20.000 άνθρωποι στον κόσμο υπολογίζεται ότι περιμένουν την εκτέλεσή τους.3.861 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 55 χώρες.1.591** κρατούμενοι εκτελέστηκαν σε 25 χώρες, μείωση σε σύγκριση με τους 2.148 κρατουμένους που εκτελέστηκαν σε 22 χώρες το 2005.128 χώρες δεν εκτελούν ανθρώπους (έχοντας καταργήσει τη θανατική ποινή στον νόμο ή στην πράξη).Οι 99 από αυτές έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή νομοθετικά για όλα τα κοινά εγκλήματα - οι Φιλιππίνες έγιναν το 2006 η 99η.Το 91% του συνόλου των γνωστών εκτελέσεων πραγματοποιήθηκαν σε 6 χώρες: την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, το Πακιστάν και τις ΗΠΑ.69 χώρες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή.65 άνθρωποι γνωρίζουμε ότι εκτελέστηκαν στο Ιράκ το 2006.3 είχαν εκτελεστεί το 2005.
* Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τις εκτελέσεις και τις θανατικές καταδίκες είναι αυτά που γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία. Οι πραγματικοί αριθμοί είναι μεγαλύτεροι.** Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από εκείνον που δημοσιεύεται στην Ετήσια Έκθεση 2007, γιατί περιλαμβάνει πληροφορίες που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: Διεθνής Αμνηστία
Βασανιστήρια και Τρομοκρατία το 2006
144 κράτη έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλης Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.102 χώρες είχαν κρούσματα βασανισμού και κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις ασφαλείας, την αστυνομία και άλλες κρατικές αρχές, όπως τεκμηριώνεται στην Ετήσια Έκθεση 2007 της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας»
1.245 πτήσεις μέσω του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου ή προσγειώσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια από αεροσκάφη που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν για έκνομες μεταγωγές.400 κρατούμενοι από περισσότερες από 30 εθνικότητες συνέχιζαν στα τέλη του 2006 να κρατούνται στον Κόλπο του Γουαντάναμο - το δημόσιο σύμβολο των αδικιών του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».200 έχουν πραγματοποιήσει απεργίες πείνας, από τότε που άνοιξε το στρατόπεδο μέχρι σήμερα.40 έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.3 πέθαναν τον Ιούνιο του 2006, κατά τα φαινόμενα από αυτοκτονία.Άγνωστος αριθμός κρατουμένων παραμένουν σε άλλα, μυστικά κέντρα κράτησης, γνωστά ως «μαύρους τόπους», ανά τον κόσμο.
Πηγή: Διεθνής Αμνηστία
Διεθνής Δικαιοσύνη*
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ)
104 χώρες έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ.100 κράτη έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ «συμφωνία ασυλίας» - που εξαιρεί τους πολίτες των ΗΠΑ από την ποινική δίωξη.Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 6 ανθρώπους.Για 3 καταστάσεις διεξάγονται ανακρίσεις: Βόρεια Ουγκάντα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και Νταρφούρ (Δυτικό Σουδάν).
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)
161 άνθρωποι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε
10 άνθρωποι δικάζονται, μεταξύ αυτών και ο Τσαρλς Τέιλορ που μεταφέρθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Μάρτιο του 2006.Όλοι έχουν δηλώσει αθώοι. Κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα
27 δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί για 33 ανθρώπους.
Οι πληροφορίες είναι ενημερωμένες και για το διάστημα 1η Ιανουαρίου - 1η Μαΐου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: