Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Τοξική βόμβα σε λαχανικά από Οινόφυτα

αναδημοσίευση από:¨Η Καθημερινή" http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100054_17/02/2009_303725

Ποτίζονται από τον Ασωπό και είναι γεμάτα νικέλιο, σύμφωνα με αναλύσεις των Εργαστηρίων Χημείας Τροφίμων και Αναλυτικής Χημείας

Της Λινας Γιανναρου
Γράφουμε και ξαναγράφουμε για το «παράλληλο σύμπαν» των Οινοφύτων, τη βιομηχανική αυτή περιοχή της χώρας που μοιάζει να λειτουργεί με τους δικούς της νόμους και κανόνες, με τα δικά της όρια ασφαλείας (και τα δικά της όρια υπομονής). Οσο περνά ο καιρός, ωστόσο, γίνεται σαφές ότι ο πυρήνας του προβλήματος, η πραγματική εστία της «μόλυνσης» βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά: στο κράτος των Αθηνών.

Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι παρά τα συντριπτικά στοιχεία (το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται ακόμα και σήμερα στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ οι ασθένειες θερίζουν τον πληθυσμό), η επίσημη Πολιτεία αδυνατεί να αντιμετωπίσει οργανωμένα και αποφασιστικά το πρόβλημα. Το αντίθετο. Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια, το κύριο μέλημα των αρχών δεν είναι η επούλωση, μα η κάλυψη της πληγής. Περιέργως θυμίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιείται τελευταία από μερίδα βιομηχάνων της περιοχής (που κάθε άλλο παρά έχουν συνετιστεί): σκάψιμο, θάψιμο των τοξικών αποβλήτων, επιχωμάτωση.
Διάβασε τη συνέχεια!
Και η ρύπανση συνεχίζει τον αέναο κύκλο της, ξεκινώντας από τον ποταμό Ασωπό, συνεχίζοντας στον υδροφόρο ορίζοντα, καταλήγοντας στις βρύσες των πολιτών. Αλλά και στα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή! Σύμφωνα με πληροφορίες, μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στον κάμπο της Αττικοβοιωτίας και καταλήγουν στις λαϊκές, αλλά και τα σούπερ μάρκετ της Αθήνας «μεταφέρουν» τις επικίνδυνες ουσίες του υπεδάφους και του νερού. Ειδικότερα, από αναλύσεις που πραγματοποίησαν τα Εργαστήρια Χημείας Τροφίμων και Αναλυτικής Χημείας, ανιχνεύθηκε νικέλιο σε καρότο σε συγκεντρώσεις της τάξης των 663 μικρογραμμαρίων ανά κιλό (στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχει απαντηθεί τιμή μεγαλύτερη των 160 μικρογραμμαρίων ανά κιλό) και σε κρεμμύδι σε συγκεντρώσεις της τάξης των 574 μικρογραμμαρίων ανά κιλό (με την ανώτατη τιμή διεθνώς να μην ξεπερνά τα 420 μικρογραμμάρια). Αντίστοιχα, σε καρότο που παρήχθη στη Θήβα ανιχνεύθηκε χρώμιο σε επίπεδα 95 μικρογραμμαρίων ανά κιλό, με την ουσία σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία να μην έχει ξεπεράσει ποτέ τα 8 μικρογραμμάρια!

Η «επιτυχία» της μελέτης έγκειται κυρίως στη συσχέτιση των ευρημάτων στον υδροφόρο ορίζοντα με αυτά στα τρόφιμα. «Γίνεται παραπάνω από σαφές ότι οι ουσίες περνούν στα γεωργικά προϊόντα», τονίζουν οι ερευνητές. Σημειώνεται ότι το εξασθενές χρώμιο δεν «περνά» στα τρόφιμα ως έχει, αλλά μετατρέπεται σε τρισθενές. «Αυτό δεν σημαίνει ότι «στην πορεία», εντός του οργανισμού, δηλαδή, δεν μπορεί να ξαναγίνει εξασθενές», εξηγούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας επίσης ότι και το νικέλιο σε σημαντικές ποσότητες μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία.Πράγματι, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται σε απόλυτη «σύμπνοια» με αυτά του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα νερά του Ασωπού και στον υδροφόρο ορίζοντα. Θυμίζεται ότι στον ποταμό καταγράφηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ διατείνεται ότι η ουσία έχει εξαφανιστεί), ενώ στα υπόγεια ύδατα ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις έως και 100 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Επιπλέον, ανιχνεύθηκε νικέλιο σε συγκεντρώσεις 31 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (με όριο τα 20) και κοβάλτιο σε συγκεντρώσεις 30 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο (με όριο το 0).

Ειδική μνεία

Οι ερευνητές του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Θ. Μιμίδη) εντοπίστηκαν επίσης συγκεντρώσεις σιδήρου στα 420 μgr (όριο 200), μαγγανίου στα 157 μgr (όριο 50) και βαρίου 18.000 μgr (όριο 0). Στη συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα γινόταν ειδική μνεία στην καταλληλότητα των νερών για άρδευση. «Τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων έως και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από τα βαρέα μέταλλα», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μόνο στη λεκάνη του Ασωπού οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 351.400 στρέμματα. Υπολογίζεται επίσης ότι την περίοδο από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, στον Ασωπό καταλήγουν περίπου 13.000 κ.μ. βιομηχανικών αποβλήτων τη μέρα.

1 σχόλιο:

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2009/02/striptease.html